Eind 2017 – Kort interview met Jan bij een kopje koffie in De Markten, de plaats waar Jan bijna 5 jaar geleden lid werd van LETS Brussel.

Hoe ben je bij LETS Brussel terechtgekomen Jan?
Ik heb het concept zo’n 20 jaar geleden in Leuven leren kennen. Later heb ik me in Brussel gevestigd en toen ik hier in 2013 via de pers vernam dat er in De Markten een instapreceptie van LETS Brussel georganiseerd werd, ben ik daarheen gegaan en onmiddellijk lid geworden.

En, blij dat je lid geworden bent?
Ja, absoluut! Niet alleen omwille van het concept – het uitwisselen van diensten tussen particulieren, de eerder praktische kant dus – maar ook omwille van het sociaal contact. Wanneer je een dienst levert of wanneer iemand anders jou een dienst bewijst, schept dat meteen een band. Ook de activiteiten die binnen LETS Brussel worden georganiseerd vind ik heel fijn. Ik probeer regelmatig naar de LetsCafés te gaan, om bij te praten met oude bekenden en nieuwe leden te ontmoeten. Verder heb ik bijzonder mooie herinneringen aan een Paasfietstocht, georganiseerd door een andere Letser een tijdje terug.

Jan met zijn accordeon

Wat staat er zoal op je vraag-en aanbodlijstje?
Mijn aanbod bestaat momenteel uit piano spelen, koken en het helpen uitstippelen van een reis. Zo mocht ik al 2 jaar op rij instaan voor de muzikale omlijsting op de nieuwjaarsreceptie van LETS Brussel. Ook voor een deugddoend gesprek en kleine fietsherstellingen kunnen andere letsers altijd mij terecht.
Mijn vraag beperkt zich tot hulp bij het gebruik van een pc en bij klusjes in huis.
Waarschijnlijk zou ik zowel mijn vraag als mijn aanbod wel kunnen verruimen. Misschien kan ik de tweewekelijkse nieuwsbrief eens wat aandachtiger doornemen om te zien of ik daar inspiratie in vind. Het is zeker mogelijk er meer uit te halen dan ik momenteel doe. Zo weet ik dat het ook mogelijk is te interletsen met leden van andere LETS groepen, maar dat heb ik nog niet gedaan.

Is er iets dat kan beter kan volgens jou?
Ik heb soms de indruk dat vraag en aanbod niet zo goed op elkaar afgestemd zijn.

Verder nog iets dat je wil meegeven?
Naar mijn aanvoelen vormen de Brusselse letsers een goeie maatschappelijke mix. Je vindt er mannen en vrouwen van alle leeftijdscategorieën; zowel werkenden, werkzoekenden als gepensioneerden en met bovendien heel diverse achtergronden, interesses en capaciteiten. Binnen de groep zijn er een aantal leden die de LETS-groep liever klein wil houden. Zelf heb ik geen bezwaar tegen een eventuele uitbreiding.
Om af te sluiten wens ik vooral nogmaals te benadrukken dat ik het een zeer positieve ervaring vind.