• Ik heb geen tijd
  • Ik heb niets te bieden
  • Mijn aanbod interesseert niemand
  • Ik heb niets nodig
  • Wat als ik te vaak een negatief saldo heb?

Ik heb geen tijd

“We hebben dit jaar zo’n grote kersenoogst die we zelf echt niet opkrijgen. We konden er verschillende letsers blij mee maken, en met de ketjes die ik ervoor kreeg kon ik een andere letser vergoeden die poppenkast wilde spelen op het verjaardagsfeestje van onze dochter.”

“Gisteren hielp ik Lotte, die al dagen problemen had met haar computer. Eindelijk kon ze verder werken aan haar thesis. De ketjes waarmee ze mij vergoedde, geef ik op mijn beurt dan weer aan een letser die op zaterdag komt babysitten, zodat ik eindelijk eens rustig boodschappen kan gaan doen.”

In het begin lijkt LETS tijd te kosten maar al snel merk je dat de tijd die verliest met het helpen van anderen (met dingen die je graag doet en goed kunt) ruimschoots gecompenseerd wordt door de tijd die vrijkomt omdat andere letsers je helpen met karweitjes die je moeilijk of vervelend vindt.

(Ikzelf was stomverbaasd dat er in onze Lets-groep verschillende mensen zijn die graag strijken en ramen wassen?!)

Ik heb niets te bieden

“Ik dacht dat ik niets te bieden had tot ik in contact kwam met een gezin letsers uit mijn buurt. Nu verzorg ik hun moestuin en giet ik hun planten wanneer ze met vakantie zijn. Ik laat ook regelmatig hun hond uit.”

Het zit ‘m in de simpele dingen. Je hoeft niet professioneel te zijn. Mensen kunnen vaak dingen gebruiken waar je zelf niet aan denkt. Sommigen zoeken gewoon iemand om eens samen mee te gaan fietsen! Je hoeft er dus niet over te piekeren, je aanbod groeit vanzelf. Kijk hier voor watt inspiratie

Mijn aanbod interesseert niemand

“Jarenlang stond op mijn aanbodlijst dat ik Spaanse les wilde geven maar nooit maakte iemand daar gebruik van. En toen was er plots dat gezin waarvan de zoon een inleefreis naar Nicaragua ging maken. Daarna zijn er nog verschillende aanvragen gevolgd.”

Haal je aanbod niet weg omdat niemand erop ingaat. Wat vandaag niet past, past misschien morgen wel…of er komt een nieuw lid bij dat net behoefte heeft aan wat jij aanbiedt…

Intussen kun je creatief zijn: letsers uitnodigen om te komen eten bij jou thuis, een dvd-avondje organiseren, je zolder opruimen en je oude spullen verletsen…

Ik heb eigenlijk niks nodig

Toegegeven, dat siert je. Maar misschien heb je nooit geleerd om jezelf eens te verwennen. Een lekkere voetmassage of een georganiseerde wandeltocht doet iedereen deugd.

“Ik besefte niet dat ik verschrikkelijk blij zou zijn als ik met een fietsendrager op de auto naar zee zou kunnen. Tot ik las dat Bob een fietsendrager uitleent. Nu hoef ik geen fiets meer te huren wanneer ik de polderwind in wil.”

Wat als ik te vaak een negatief saldo heb?

“Anja had rugklachten. Ze kreeg heel veel massages via Lets en kon weinig terugdoen tijdens die periode. Ze ging behoorlijk onder nul. En wat dan nog? Eenmaal die rug weer beter is, haalt ze dat wel in.”

Als je eerlijk blijft met jezelf en je eigen situatie, verdenkt niemand je ervan te profiteren. De ene kan positief staan dankzij het feit dat de ander in min staat. De balans slaat wel over wanneer het nodig is.

Bekijk nog andere tips om te Letsen.

 

Bron: letszandland.be